Košík

Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po – Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

kombucha

Kombucha: Fermentovaný nápoj, který je zdrojem probiotik

Pokud se zajímáte o trendy ve zdravé výživě, víte, že je nyní moderní pít čaj jménem kombucha. Opravdu jde ale o takový zázrak, jak se o něm všude povídá? Nebo je okolo něj mnoho povyku pro nic? To si dneska povíme.

Zdravý životní styl by měl dodržovat (alespoň v rámci možností) každý. Řekněme si ale upřímně, že ačkoliv teorii známe všichni, do jeho praktikování se hrne málokdo. Vždyť, párky, salámy a polotovary chutnají o dost lépe než bílý jogurt, nebo kefír!

Není proto divu, že ve srovnání s našimi předky ve větší míře bojujeme s různými typy civilizačních chorob. Které mohou mít negativní dopad na délku našeho dožití. Když se ale podíváme do asijských zemí, zjistíme, že jsou zdejší lidé o dost zdravější. A mnohdy se dožívají opravdu vysokého věku.

Může za to snad skutečnost, že se tam dlouhá léta pije fermentovaný čaj jménem kombucha?

co je kombucha

Účinky kombuchy

Nyní se společně podíváme na to, jaké účinky může popíjení čaje kombucha na naše zdraví mít. A že jich je!

11 probiotických kmenů s prebiotikem
Probiotikus

Co je uvnitř, to se počítá. PROBIOTIKUS se postará, aby vaše střeva byla plná přátelských bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu. Denní dávka obsahuje 39 miliard živých kultur.

Kombucha je ceněná kvůli:

  • Obsahu probiotik
  • Podobným účinkům, jako má zelený čaj (zvlášť, pokud je jeho základem)
  • Obsahu antioxidantů
  • Antibakteriálním účinkům
  • Potenciálně pozitivním účinkům na zdraví srdce
  • Potenciálně pozitivním účinkům na krevní cukr

Je ale důležité, aby byl čaj doopravdy kvalitní. Také je potřeba ho pít častěji než jen jednou za měsíc.

účinky kombuchy
kombucha bakterie kvasinky

Obsahuje velké množství bakterií a kvasinek

Jak už bylo řečeno, kombucha obsahuje velké množství pro tělo prospěšných bakterií a kvasinek. Kombuchová kultura (nebo také kombucha houba) obsahuje octové bakterie. Konkrétně Gluconacetobacter xylinus, což je bakterie z rodu Lactobacillus. Z kvasinek je hojně zastoupená Zygosaccharomyces.

Kombucha je výborný zdroj probiotik

Během výroby kombuchy se do čaje přidávají kombucha kultury, které se pak nechávají nějakou dobu pracovat. Že něco dělají poznáme tak, že se na hladině začne dělat něco jako houbovitý film, ve kterém přebývá kolonie mikroorganismů. (Uvádí se, že kolonii pak lze použít při výrobě nové kombuchy.) Co se týče složení, kombucha obsahuje bakterie mléčného kvašení a je skvělým zdrojem probiotik.

Recept na přípravu kombuchy

V případě, že se řadíte mezi podnikavce, kteří rádi dělají různé pokusy, nabízíme vám recept na výrobu domácí kombuchy.

Budete potřebovat: Pro kulturu SCOBY: 1 hrnek vody, 2 sáčky černého čaje, 2 lžíce cukru, 1 balení syrové, neochucené, nepasterizované kombuchy se sedimentem; Na kombuchu: 3 hrnky vody, 4 sáčky černého čaje, 3 lžíce cukru, ½ hrnku kombucha startovacího čaje, 1 kulturu SCOBY, podle chuti bylinky, nebo ovocnou šťávu

recept na přípravu kombuchy

Dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Mezi tím si připravte velkou (čistou) zavařovací sklenici. Do horké vody dejte čaj a nechte ho alespoň 5 minut louhovat. Vyjměte sáčky a do čaje zamíchejte cukr. Následně ho dejte vychladnout na pokojovou teplotu. Čaj nalejte do zavařovací sklenice. Spolu s připravenou kombuchou. Vše pořádně promíchejte a hrdlo láhve zakryjte látkou, která nepouští vlákna. Obsah sklenice nechte pracovat. (Měla by být mimo přímé sluneční světlo, teplota by navíc neměla přesáhnout 26 °C.)

Po nějaké době se na hladině začnou objevovat bílé fleky, které se začnou shlukovat a tvořit kombuchovou kulturu. Po 2-4 týdnech budou připravené na výrobu čaje. Opět v rendlíku uvařte vodu. Připravte si velkou sklenici a do vody dejte vylouhovat čaj. Rozpusťte v něm cukr a dejte ho vychladnout. Následně do čaje nalijte první čaj. Opět zakryjte hrdlo kouskem látky a nechte ho stát mimo přímé sluneční světlo ve stejné pokojové teplotě. Po čtyřech dnech můžete kombuchu poprvé ochutnat. SCOBY si s trochou čaje odložte pro příští přípravu kombuchy. Hotovou kombuchu dochuťte podle preferencí a přelijte ji do čisté láhve.

Jak jinak přijímat probiotika?

Pokud vám jde zejména o příjem probiotik, tak vsaďte na probiotické doplňky stravy. Při jejich výběru se zaměřte zejména na široké spektrum probiotických kmenů, vysoký obsah CFU a přítomnost prebiotik. Probiotika se postarají o to, vaše střeva byla plná přátelských bakterií, které podporují trávení a podporují imunitu.

Nejsilnější probiotika na trhu
11 kmenů, 39 mld. CFU

Probiotikus je komplex 11 probiotických kmenů s prebiotiky, jenž se vzájemně podporují. Denní dávka obsahuje 39 miliard přátelských bakterií, která pomohou udržet vaše střeva v rovnováze.

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání za 24h

Vždy skladem

a bleskově vám ho doručíme

Tradiční česká výroba

poctivě vyrobeno v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až při převzetí zboží