Košík

Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po – Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

kimchi

Kimchi: Účinky na zdraví + recept

Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, je pravděpodobné, že jste už někdy slyšeli o kimchi, které je velmi oblíbené v Koreji, a jehož popularita se pomalu zvyšuje i u nás. Co to to kimči ale přesně je? Má jeho konzumace nějaké výhody pro naše zdraví? A jak ho připravit v domácích podmínkách? Na to vše a mnohem víc se společně zaměříme v našem dnešním článku.

Asijská kuchyně je v našich končinách hodně populární. Kromě toho, že její součástí bývají nejrůznější nudle (soba, udon, skleněné nudle…), vyznačuje se zvýšenou konzumací ryb a mořských plodů a používáním nejrůznějších omáček a koření. V případě, že teprve začínáte uvažovat o tom, že do ní proniknete trochu hlouběji, je pravděpodobné, že vaše cesta povede přes ochutnávku kimči, které patří k vyhledávaným korejským pochoutkám.

I když je ale možné koupit kimči občas v obchodech, stále se s ním nesetkáváme tak často, jak by si mnozí nejspíš přáli. Z toho důvodu se v tomto článku zaměříme i na to, jak si ho připravit v domácích podmínkách, takže ho budete mít neustále po ruce, když na něj zrovna dostanete chuť.

Co je to kimči?

Kimči (nebo také kimčchi) je tradiční korejská příloha. Ve své podstatě jde o kořeněný (a tím pádem pikantní) zelný salát, který prochází fermentací. Málokdy se kimchi podává jako hlavní jídlo, mnohem častější praxí je, že se dává do misky k hlavnímu pokrmu. Kimči není žádnou novinkou, první zmínky o něm jsou staré kolem 3 000 let. Největší změny původní recept prodělal ve 12. století. Pálivé papričky se navíc začaly používat teprve až kolem 17. století, protože do té doby nebyly v Koreji známé.

Zajímavostí také je, že se podle všeho rozlišují dva druhy kimchi. Prvním je zimní kimči, které se připravuje ve větším množství na konci léta. Dělá se například kimchi z pekingského zelí. Druhou variantou je běžné (sezónní) kimchi, které je mnohem jednodušší na přípravu, protože se neočekává, že by mělo vydržet čerstvé delší dobu. V jeho případě fermentace probíhá jen po dobu několika dní.

11 probiotických kmenů s prebiotikem
Probiotikus

Co je uvnitř, to se počítá. PROBIOTIKUS se postará, aby vaše střeva byla plná přátelských bakterií, které podporují trávení a posilují imunitu. Denní dávka obsahuje 39 miliard živých kultur.

co je kimči účinky

Kimchi a probiotika

Vzhledem k tomu, že je kimči fermentovaný zelný pokrm, jeho konzumace je prospěšná pro udržení normálního stavu zažívacího ústrojí. Především kvůli tomu, že obsahuje probiotika, která jsou klíčová pro normální osídlení střev přátelskou mikroflórou. Normální stav střev pak také přispívá k celkové harmonizaci těla.

Jaké má účinky na naše zdraví?

Kromě toho, že kimči obsahuje probiotika, která jsou důležitá pro naše trávení, může nám nabídnout i mnoho dalších benefitů.

Patří mezi ně například:

  • Podpora normální srážlivosti krve a normální hustoty kostí (obsahuje totiž vitamín K)
  • Podpora normálního stavu srdce a kardiovaskulárního systému
  • Podpora funkce imunitního systému

Také se uvádí, že pravidelná konzumace kimči může přispět k redukci tělesných zánětů a ke zpomalení stárnutí.

Jak na přípravu kimchi?

Výroba domácího kimchi není vůbec složitá, takže tento recept zvládnou i lidé, kteří za sebou nemají mnoho gastronomických úspěchů.

Budete potřebovat: 1 hlávku pekingského zelí, 1 svazek jarních cibulek, 1 mrkev, 6 lžic soli, 2 lžíce drceného chilli, 4 stroužky drceného česneku, 1 lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1 lžíci medu, 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíci soli

Začněte tím, že podélně rozkrojíte hlávku pekingského zelí, oddělíte listy a nakrájíte je na cca 5 cm dlouhé špalíky. Poté se musí zelí opravdu důkladně prosolit, protože díky tomu pak bude hezky měkké. Po nasolení nechte zelí alespoň dvě hodiny stát. Jakmile bude proces u konce, opakovaně se bude zelí proplachovat vodou.

Poté nachystejte pastu, kterou připravíte z česneku, chilli, rybí omáčky, zázvoru, medu a soli. Poté přidejte na nudličky nastrouhanou mrkev a na větší kousky nakrájenou cibulku. Vše pak smíchejte s připravenou pastou. Zeleninu dejte do velké čisté sklenice, do které je nutné ji pořádně upěchovat, aby z ní pustila šťáva. Sklenici pak nechte 1-3 dny stát v pokojové teplotě. Jakmile má zelí takovou chuť, jakou si představujete, uložte ho do lednice.

kimči recept příprava
kimchi probiotika
kimchi zdraví

Jak jinak přijímat probiotika?

Probiotika můžete přijímat i mnoha jinými způsoby. Kromě pravidelné konzumace kimči vyzkoušejte dlouhodobé užívání kvalitních probiotických doplňků stravy, které se dají sehnat ve volném prodeji.

Jejich užívání je vhodné v mnoha různých situacích. Kvalitní probiotika mohou ulevit od vleklých zažívacích potíží. Také po nich ale můžete sáhnout v době užívání antibiotik, která obvykle mívají negativní vliv na střevní mikroflóru a na imunitu po nemoci. Prebiotické doplňky stravy pak lze užívat i preventivně.

Než ale sáhnete po prvním probiotickém přípravku, který se vám dostane pod ruku, je dobré vědět, jak poznat ten dobrý. Díky tomu pak nebudete zbytečně vyhazovat peníze z okna.

Že jste si vybrali správně poznáte podle toho, že:

  • Ve složení najdete i prebiotika (typicky inulin)
  • Doplněk stravy obsahuje co nejširší spektrum probiotických kmenů
  • V každé kapsli najdete vysoký počet životaschopných mikroorganismů

Prebiotika jsou pro normální množení probiotik v zažívacím traktu velmi důležitá, protože jsou tak trochu jako hnojivo, které jim umožňuje přežít. Společně pak také přispívají k tomu, aby bylo prostředí ve střevech nepřátelské vůči potenciálně nebezpečným patogenům. V neposlední řadě, jejich obsah ve složení může přispět k tomu, že se už nebudete muset o nic zásadního starat a takový doplněk stravy si budete moci vzít s sebou i na cesty.

Nezapomínejte také na to, že aby bylo užívání probiotického doplňku stravy s obsahem prebiotik účinné, je důležité ho užívat delší dobu a každý den.

Nejsilnější probiotika na trhu
11 kmenů, 39 mld. CFU

Probiotikus je komplex 11 probiotických kmenů s prebiotiky, jenž se vzájemně podporují. Denní dávka obsahuje 39 miliard přátelských bakterií, která pomohou udržet vaše střeva v rovnováze.

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání za 24h

Vždy skladem

a bleskově vám ho doručíme

Tradiční česká výroba

poctivě vyrobeno v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až při převzetí zboží